17-06-07

de man/vrouw met de hamer?

Cari amici,


 Een eenvoudig en bescheiden renner als uw dienaar kan misschien wel goed koersen maar achter een groot renner staat steeds een heel team met o.a. een ploegleider, een mecanieker, een soigneur en niet in het minst een ploegdokter;
 
Grootse prestaties - en ik weet waar ik over spreek - worden immers niet gehaald op 'water en brood', daarom op mijn verzoek hierna het advies van onze ploegdokter;
 
Eros

 

Bezorgd om de sportieve prestaties van zijn poulains op de Ventoux, ervoer den Eros de noodzaak om enkele tips i.v.m voeding, drank, i.v.m dit klimavontuur.Bekommerd om zijn goede naam en faam, en conform aan zijn ontzag voor de wet, werden de namen van onze apotheker en onze dierenarts  van zijn lijstje geschrapt, en  kwam hij uiteindelijk bij mij uit;.

 

Met één van de langste  klimervaringen op de Ventoux, 2u22 min, mag ik me wel de ervaringsdeskundige bij uitstek mag noemen;  ( “ die gast  moet wel clean rijden” zal Eros gedacht hebben).

 

Een woordje uitleg over spijs en drank is hier wel nodig;

 

Immers, tijdens dit geweldig klimexploot zal het afgetrainde lichaam van de Reetzweter  roepen naar  vocht en calorieën!

 

Wat te eten en drinken op de fiets?

 

Water is een perfecte dorstlesser, maar bevat te weinig zout. Beter zijn de isotone sportdranken, deze bevatten ook een beetje extra zout en ongeveer 60 g koolhydraten per liter.

Best wordt er ongeveer  750 ml vocht per uur  gedronken ( = 1 grote bidon), dan compenseer je het vocht verlies door zweten,(  bij extreem warm weer zelf iets meer, maar nooit meer dan een 1liter   per uur, ons lichaam kan dat niet allemaal opnemen en je riskeert maagpijn). Drink met  regelmaat kleine hoeveelheden, ,  ad fundums hebben hier geen zin. .Wacht niet tot je dorst krijgt ( of honger voelt). Ook voor de aanvang kan je best nog een stevige slok nemen, 300 tot 600 ml,  maar niet meer ,anders  verhoog je de kans op een verplichte plasstop onderweg. ( Bedoin centrum werd in  de zomer van 2003 geteisterd door een groep van blauwrode wildplassers, veel te veel gedronken op voorhand)

 

Wat voeding betreft heb je ongeveer 60 tot 80 g koolhydraten per uur nodig, ook niet meer want  dan krijg je spijsverteringsproblemen; ; reepjes, gels , energiedranken bevatten koolhydraten in hoge concentratie; probeer zelf uit wat je best naar binnen krijgt: een reep tijdens volle beklimming is soms lastig, gels gaan vlotter binnen, de smaak is soms erg verschillend); gemiddeld genomen bevatten  zij 20 tot 40 g suikers;vb Isostar reep  30 g suiker   “ appelgel”  40 g suiker  ; een banaan  bevat 20 g suiker;; volgens het aantal g koolhydraten kan je zelf je menu samenstellen. ( hou er wel rekening mee dat een grote bidon isotone sportdrank reeds 45 g koolhydraten bevat)

 

Tenslotte nog de vraag van den Eros wat met de seksuele activiteit  van onze Ventourist!

 

Er is veel controverse, doch alle wetenschappelijke publicaties zijn het er over eens : sex tijdens de beklimming  is totaal uit den boze !  Over de dagen voor de sportieve prestatie lopen de meningen uiteen.Sommige bevelen absolute onthouding aan ( “ de poepers zijn  de lossers” beweerde Roger De Vlaeminck ooit in HUMO in een reportage over Parijs Roubaix).

Anderen daarentegen  stellen geen beperkingen. Persoonlijk zou ik onze leden toch willen meegeven dat pi(e)kinspanningen  in deze periode  misschien toch niet ideaal zijn; voor diegene die het toch niet kunnen laten,   stel ik tijdens de activiteiten  het gebruik van de hartslag meter voor, teneinde niet te lang in het rood te gaan!

 

Veel succes!

 

Ps: volgend artikel zal Eros zelf schrijven, over wat te eten en te drinken na de Ventoux, een uitgebreid artikel, met  een  workshop in juli 2007;Over andere richtlijnen heeft hij nog niets losgelaten;.

 

Chris

 

P.S.Donderdag 21 juni 2007 om 21.30 uur op DK, na de donderdagrit, korte vergadering voor deelnemers aan Mont Ventoux-expeditie."


 

19:49 Gepost door Eros in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.