03-06-07

Mont Wat?

Cari amici,
 
Wanneer wij op 21 juli e.k. een poging zullen doen om de Mont Ventoux te bedwingen dan doen wij een poging om de Reus van de Provence te bedwingen.
 
Dit is voor de lokale bevolking immers de naam van de Mont Ventoux, Le Géant de Provence.
 
Van zodra jullie op de heenreis de snelweg zullen verlaten zal de Mont Ventoux in de verte opdoemen als een eenzame berg in de verte die heel de streek domineert.
 
Over de echte naam zijn verschillende theorieën, volgens de eerste stelling heeft de naam te maken met 'le vent' 'de wind' die
de berg en vooral de top regelmatig onherbergzaam maakt.In deze theorie betekent Mont Ventoux 'Winderige Berg' of 'Berg waar de wind van alle kanten waait'.(In een latere bijdrage komt meer info over de te verwachten weersomstandigheden.)      
 
Een tweede theorie gaat terug tot de Kelten die rond de eerste en tweede eeuw in deze streek woonden.Uit vondsten op de top wordt afgeleid dat deze Kelten er de berggod 'Vintur' vereerden.Diens naam zou afgeleid zijn van 'ventop' wat iets zou betekenen als 'Besneeuwde top'.In de winter ligt er op de Mont Ventoux immers sneeuw december tot maart en kan er worden geskied.
 
 
Of wij er op 21 juli e.k. oog voor zullen hebben betwijfel ik maar de fauna en de flora op de Mont Ventoux is de mooite waard.
De bomen op de Mont Ventoux zijn relatief jong.Tot 1850 werd de flora ofwel opgegeten door schapen, werden bomen gekapt tijdens de industriële revolutie, erosie en bosbranden deden de rest.
 
Vanaf 1850 werd het nut ingezien van herbebossing en werd geëxperimenteerd om de gepaste boomsoorten te zoeken.Dit heeft nu als resultaat dat op de Mont Ventoux verschillende boomsoorten staan die niet tot de locale boomsoorten horen.Zo is er een cederbos afkomstig uit Noord-Afrika, een Oostenijks dennenbos.
 
Door het ongure weer kan je op de Mont Ventoux (onderaan) mediterane planten aantreffen terwijl op de top planten worden aangetroffen zoals op Groenland.
 
 
Zoals er discussie is over de naam was/is die er ook over de exacte hoogte.Volgens de Michelinkaarten is de top op 1909 m., op de top hangt een bordje 1907,87 m. en een bordje 1912 m..Wat is een meter meer of minder voor een Reetzweter?
 
Er leiden drie wegen naar de top van de Mont Ventoux.Eerst en vooral is er de (moeilijkste) beklimming vanuit Bedoin aan zuidelijke zijde van de berg.Wanneer renners (ook wij) de beklimming voorgeschoteld krijgen dan is het langs deze kant.Deze route komt na 15 km., aan de Chalet Renard, samen met de (gemakkelijkste) beklimming vanuit Sault.Dit is de weg die Bert Anciaux kiest.De derde weg zal onze afdaling zijn, nl.van de top tot in Malaucène lang de noordkant van de berg.Deze weg is minder steil en breder dan de zuidkant, m.a.w.ideaal voor de afdaling. 
 
Dit is allemaal goed om te weten maar daarmee geraak je natuurlijk niet boven.
 
Dus stoempe, stoempe, trainen, trainen.
 
Eros
 
Volgende bericht:"Wie was de snelste?"

21:44 Gepost door Eros in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.