17-06-07

de man/vrouw met de hamer?

Cari amici,


 Een eenvoudig en bescheiden renner als uw dienaar kan misschien wel goed koersen maar achter een groot renner staat steeds een heel team met o.a. een ploegleider, een mecanieker, een soigneur en niet in het minst een ploegdokter;
 
Grootse prestaties - en ik weet waar ik over spreek - worden immers niet gehaald op 'water en brood', daarom op mijn verzoek hierna het advies van onze ploegdokter;
 
Eros

 

Bezorgd om de sportieve prestaties van zijn poulains op de Ventoux, ervoer den Eros de noodzaak om enkele tips i.v.m voeding, drank, i.v.m dit klimavontuur.Bekommerd om zijn goede naam en faam, en conform aan zijn ontzag voor de wet, werden de namen van onze apotheker en onze dierenarts  van zijn lijstje geschrapt, en  kwam hij uiteindelijk bij mij uit;.

 

Met één van de langste  klimervaringen op de Ventoux, 2u22 min, mag ik me wel de ervaringsdeskundige bij uitstek mag noemen;  ( “ die gast  moet wel clean rijden” zal Eros gedacht hebben).

 

Een woordje uitleg over spijs en drank is hier wel nodig;

 

Immers, tijdens dit geweldig klimexploot zal het afgetrainde lichaam van de Reetzweter  roepen naar  vocht en calorieën!

 

Wat te eten en drinken op de fiets?

 

Water is een perfecte dorstlesser, maar bevat te weinig zout. Beter zijn de isotone sportdranken, deze bevatten ook een beetje extra zout en ongeveer 60 g koolhydraten per liter.

Best wordt er ongeveer  750 ml vocht per uur  gedronken ( = 1 grote bidon), dan compenseer je het vocht verlies door zweten,(  bij extreem warm weer zelf iets meer, maar nooit meer dan een 1liter   per uur, ons lichaam kan dat niet allemaal opnemen en je riskeert maagpijn). Drink met  regelmaat kleine hoeveelheden, ,  ad fundums hebben hier geen zin. .Wacht niet tot je dorst krijgt ( of honger voelt). Ook voor de aanvang kan je best nog een stevige slok nemen, 300 tot 600 ml,  maar niet meer ,anders  verhoog je de kans op een verplichte plasstop onderweg. ( Bedoin centrum werd in  de zomer van 2003 geteisterd door een groep van blauwrode wildplassers, veel te veel gedronken op voorhand)

 

Wat voeding betreft heb je ongeveer 60 tot 80 g koolhydraten per uur nodig, ook niet meer want  dan krijg je spijsverteringsproblemen; ; reepjes, gels , energiedranken bevatten koolhydraten in hoge concentratie; probeer zelf uit wat je best naar binnen krijgt: een reep tijdens volle beklimming is soms lastig, gels gaan vlotter binnen, de smaak is soms erg verschillend); gemiddeld genomen bevatten  zij 20 tot 40 g suikers;vb Isostar reep  30 g suiker   “ appelgel”  40 g suiker  ; een banaan  bevat 20 g suiker;; volgens het aantal g koolhydraten kan je zelf je menu samenstellen. ( hou er wel rekening mee dat een grote bidon isotone sportdrank reeds 45 g koolhydraten bevat)

 

Tenslotte nog de vraag van den Eros wat met de seksuele activiteit  van onze Ventourist!

 

Er is veel controverse, doch alle wetenschappelijke publicaties zijn het er over eens : sex tijdens de beklimming  is totaal uit den boze !  Over de dagen voor de sportieve prestatie lopen de meningen uiteen.Sommige bevelen absolute onthouding aan ( “ de poepers zijn  de lossers” beweerde Roger De Vlaeminck ooit in HUMO in een reportage over Parijs Roubaix).

Anderen daarentegen  stellen geen beperkingen. Persoonlijk zou ik onze leden toch willen meegeven dat pi(e)kinspanningen  in deze periode  misschien toch niet ideaal zijn; voor diegene die het toch niet kunnen laten,   stel ik tijdens de activiteiten  het gebruik van de hartslag meter voor, teneinde niet te lang in het rood te gaan!

 

Veel succes!

 

Ps: volgend artikel zal Eros zelf schrijven, over wat te eten en te drinken na de Ventoux, een uitgebreid artikel, met  een  workshop in juli 2007;Over andere richtlijnen heeft hij nog niets losgelaten;.

 

Chris

 

P.S.Donderdag 21 juni 2007 om 21.30 uur op DK, na de donderdagrit, korte vergadering voor deelnemers aan Mont Ventoux-expeditie."


 

19:49 Gepost door Eros in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-06-07

Mont Wat?

Cari amici,
 
Wanneer wij op 21 juli e.k. een poging zullen doen om de Mont Ventoux te bedwingen dan doen wij een poging om de Reus van de Provence te bedwingen.
 
Dit is voor de lokale bevolking immers de naam van de Mont Ventoux, Le Géant de Provence.
 
Van zodra jullie op de heenreis de snelweg zullen verlaten zal de Mont Ventoux in de verte opdoemen als een eenzame berg in de verte die heel de streek domineert.
 
Over de echte naam zijn verschillende theorieën, volgens de eerste stelling heeft de naam te maken met 'le vent' 'de wind' die
de berg en vooral de top regelmatig onherbergzaam maakt.In deze theorie betekent Mont Ventoux 'Winderige Berg' of 'Berg waar de wind van alle kanten waait'.(In een latere bijdrage komt meer info over de te verwachten weersomstandigheden.)      
 
Een tweede theorie gaat terug tot de Kelten die rond de eerste en tweede eeuw in deze streek woonden.Uit vondsten op de top wordt afgeleid dat deze Kelten er de berggod 'Vintur' vereerden.Diens naam zou afgeleid zijn van 'ventop' wat iets zou betekenen als 'Besneeuwde top'.In de winter ligt er op de Mont Ventoux immers sneeuw december tot maart en kan er worden geskied.
 
 
Of wij er op 21 juli e.k. oog voor zullen hebben betwijfel ik maar de fauna en de flora op de Mont Ventoux is de mooite waard.
De bomen op de Mont Ventoux zijn relatief jong.Tot 1850 werd de flora ofwel opgegeten door schapen, werden bomen gekapt tijdens de industriële revolutie, erosie en bosbranden deden de rest.
 
Vanaf 1850 werd het nut ingezien van herbebossing en werd geëxperimenteerd om de gepaste boomsoorten te zoeken.Dit heeft nu als resultaat dat op de Mont Ventoux verschillende boomsoorten staan die niet tot de locale boomsoorten horen.Zo is er een cederbos afkomstig uit Noord-Afrika, een Oostenijks dennenbos.
 
Door het ongure weer kan je op de Mont Ventoux (onderaan) mediterane planten aantreffen terwijl op de top planten worden aangetroffen zoals op Groenland.
 
 
Zoals er discussie is over de naam was/is die er ook over de exacte hoogte.Volgens de Michelinkaarten is de top op 1909 m., op de top hangt een bordje 1907,87 m. en een bordje 1912 m..Wat is een meter meer of minder voor een Reetzweter?
 
Er leiden drie wegen naar de top van de Mont Ventoux.Eerst en vooral is er de (moeilijkste) beklimming vanuit Bedoin aan zuidelijke zijde van de berg.Wanneer renners (ook wij) de beklimming voorgeschoteld krijgen dan is het langs deze kant.Deze route komt na 15 km., aan de Chalet Renard, samen met de (gemakkelijkste) beklimming vanuit Sault.Dit is de weg die Bert Anciaux kiest.De derde weg zal onze afdaling zijn, nl.van de top tot in Malaucène lang de noordkant van de berg.Deze weg is minder steil en breder dan de zuidkant, m.a.w.ideaal voor de afdaling. 
 
Dit is allemaal goed om te weten maar daarmee geraak je natuurlijk niet boven.
 
Dus stoempe, stoempe, trainen, trainen.
 
Eros
 
Volgende bericht:"Wie was de snelste?"

21:44 Gepost door Eros in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-07

Expeditie Mont Ventoux eerste update

Cari amici,

Zoals de meesten onder jullie hebben vastgesteld heeft de aangekondigde komst van de Reetzweters 'Les Sue Cu's' een heuse hype ontketend in de Provence;

Op de Mont Ventoux worden de eerste dranghekkens geplaatst en de plaatselijke schoonhedenn hebben al een afspraak gemaakt bij de kapper;

Volgende dapperen hebben hun deelname toegezegd;

-Ijzeren 'Voorzitter' Willie + verzorger + 3 mecaniciens (5)

-Lord Lopie + verzorger + 2 mecaniciens (4)

-Meus Bianci + verzorger (2)

-Spurtbom van Traeg Himpe-

Renner Sam uit Boom-

Peterke de Reeeeeetzweeeeter;

-Gov Ferryn + verzorger + 3 mecaniciens (5)

-Fallen Flipke + verzorger (2)

-Frank VG (zonder trippel) + verzorger + 2 mecaniciens (4)

-Bart VG wedde veur een vat dak het in minder 1,5 uur doe

-Malik Maccadhami + verzorger (2)

-Carl M. ex - schoonbroer van MM + verzorger + 2 mecaniciens (4)

-Alain de Zwarte Van Niel-Lecce + verzorger + 2 mecaniciens (4)

-uw dienaar + sportdirecteur + 4 mecaniciens (6)

 

Zoals eerder besproken ziet het programma er uit als volgt:

-dond.19/07 reisdag;

-vrij.20/07 aanpassingsrit in de voormiddag;

-zat.21/07 D-Day + groot feest;

-zon.22/07 vertrek of uitstap;

-ma.23/07 vertrek.

 

Voor de verzorgers en de mecaniciens is er op 20/07 in de voormiddag een alternatief programma van de sportdirecteur;

Het is de bedoeling dat de middag- en avondmalen samen worden gebruikt in het Basiskamp te Gigondas, Departement Vaucluse.

Eerstdaags zal op de website van de Reetzweters een link worden aangebracht naar een heuse MV 2007 pagina waarop regelmatig info zal verschijnen i.v.m. onze expeditie.

Voor de administratie verzoek ik iedereen te melden waar, in welk hotel, welke charmbre d'hôtes, welke tent men zal verblijven;

Op 21 juni e.k. zullen wij na de donderdagrit, op De Klinkaert omstreeks 21.30 uur, vergaderen met de deelnemers om concrete afspraken te maken en taken te verdelen;

Intussen, stoempe, stoempe, trainen, trainen,

Geert 'Eros' Van Nimmen

14:34 Gepost door Eros in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |